2014. október 27., hétfő

A kutya tanítása



Az ember és kutyája közti kommunikáció számos példája illusztrálja, hogy bensőséges kapcsolatban állunk háziállatainkkal, mintha családtagok lennének, s ezt a kapcsolatot, mint minden jó dolgot az életünkben, ápolnunk kell ahhoz, hogy fennmaradjon és fejlődjön. A trükkök tanításakor erre a kapcsolatra, a kommunikációra, a bizalomra és a kölcsönös tiszteletre építünk.
A "trükktréning" többet jelent a barátok szórakoztatására előadható mutatványok betanításánál. Lehetőség arra. hogy jobban, megértsd a kutya gondolkodásmódját, és ő is pontosabban értelmezze a tőled érkező jelzéseidet. A tanulás folyamata közben megerősödő bizalom és csapatszellem életetek végéig meghatározza majd kapcsolatotokat.




Tartalom


Mindegyik kutya megtanítható mindenre?
Vezényszó, Cselekvés, Jutalmazás
A jutalom
A tréner feladatai
Rávezetés
Következetesség
Motiválás
Időzítés
Jutalmazás
Állandóan magamnál kell tartanom néhány jutalomfalatot?
Emeld a kezdőtétet!
Juttasd sikerélményhez a kutyát!
Időráfordítás
Az emberi kudarcok okai
Pozitív végkicsengés
Rávezetés kontra manipuláció
"Nem" helyett Nono!
Dicsérd,simogasd és jutalmazd
Parancsfeloldás: "Oké!"
A kézjelek célja
Trükkök - Saját jelzésekkel
Saját trükkök kitalálása
Meddig tart egy kutya képzése?
A kutyatréning 1O leghasznosabb tanácsa


Vezényszó, cselekvés, jutalmazás

Mindegyik trükk megtanítása három lépésből áll: az első egy hang vagy testbeszédi jel, amely az elsajátítandó viselkedésre vonatkozik. A második a cselekvés - a kutya aktivitása -, harmadik pedig a jutalmazás. Ne próbáld lekenyerezni a kutyát: ne kínálj jutalomfalatot neki a produkció előtt, és ne várd tőle, hogy teljesítsen, ha nem kapott utasítást tőled.




A jutalom

A tanítás során legfőképp sok-sok jutalomfalatra van szükségünk.A falat minősége kulcsfontosságú. Felejtsük el a száraz tápot, a gyári, sonka formájúra gyártott falatokat és az egyéb nyalánkságokat. A legjobban használható falat a párizsi, a virsli és a sajt, de az első foglalkozásokon akár a sült csirkét vagy a májat se sajnáljuk kutyánktól. Ha lenne egy hang amely hallatán kapnék 1000 forintot, nagyon figyelnék a továbbiakban arra, hogy mikor hallom újra ezt a hangot, és bizony sokat gondolkodnék az összefüggésen így előbb-utóbb rájönnék, hogy a hang például a rendrakással függ össze. Viszont ha csak 50 forintot kapnék, nem nagyon hozna lázba a dolog. Így van ez a kutyával és a jutalomfalattal is: 1000 forint a sült csirke, az 500 forint a virsli, az 50 forint a száraz táp.A jutalom nagysága is fontos. Egy apró kutyának ne adjunk hatalmas virslikarikákat. Nem az a cél, hogy pár perc alatt jóllakassuk vele a kutyát. A nagyobb kutyáknál alkalmazhatunk mondjuk fél virslikarikákat. Ha valamilyen húst pirítunk fontos, hogy ne legyen omlós mert ha a morzsák a földre potyognak nehezebb dolgunk lesz, mivel a kutya a földet fogja szaglászni.





A tréner feladatai

A kutya kiképzőjeként feladatod a rávezetés és a következetesség az őt inspiráló környezetben.




Rávezetés

Kalauzold végig a kutyát a tanulási folyamon,s jutalmazd botorkáló lépéseit. Minden gyakorlás célja,hogy jobb eredményt érjen el,mint előző alkalommal.




Következetesség

Pontosan tudd,mit vársz el tőle,és ne bizonytalanodj el. Ugyanazt a hangnemet, és hanglejtést használd a vezényszavak kiejtésekor, az utasítás pedig legyen mindig egyértelmű és tisztán artikulált.





Motiválás

Gondolj csak egy sportedzőre! A munkája nem csak abból áll,hogy edzéstervet készít és kiragasztja az öltöző falára,ugye? Nem bizony. Ösztönöz,motivál és biztat is. Jókedvre derít, valahányszor elcsüggedsz, s amikor dicséretre van szükséged, megveregeti a válladat, mondván: "Ezt jól csináltad!" Te is ezt a szerepet töltöd be a kutya fejlődésében. Lelkesedéseddel felgyorsíthatod a tanulás folyamatát.







Időzítés

Képzeld el ,hogy keresel valamit, és csak a "hideg" és "forró" visszajelzések alapján tájékozódhatsz. Képzeld el azt is,hogy késleltetve kapod ezeket a támpontokat. Lehet,hogy már aktualitását veszti,mire eljut hozzád,és már nem is közeledsz,hanem éppenséggel távolodsz a keresett tárgytól. Nem elég,hogy nem találod meg,egyre csalódottabb vagy a visszajelzés maga bízhatatlansága miatt. Gondolj bele,mennyivel könnyebb volna a dolgod, ha korrekt és jól időzített visszajelzéseket kapnál.
A trükk tréningben fontos,hogy abban a pillanatban jelezz vissza (szóval, jutalommal), amint a kutya megfelelően viselkedett. Ne jutalmazd tíz másodperccel később,mert akkor már egy másik viselkedésformát erősítesz meg vele.
Gyakori időzítési hiba a kései jutalmazás. Arra utasítod például a kutyádat,hogy üljön le, s ő így is tesz,te pedig kotorászni kezdesz a zsebedben a jutalomfalatot keresve. Erre ő feláll,hogy megkapja. Miért is jutalmazod ekkor? Azért,mert felállt. A jutalmat még akkor kell megkapnia,amikor a megfelelő testhelyzetben van - vagyis ül.





Jutalmazás

A kutyák általában szeretnek örömet szerezni a gazdájuknak, ám a tanulás kemény munka. A jutalom motivál - és sokféle formája lehet. Egy aprócska falat,a kedvenc játék,hangjelzés, dicséret. Az itt ismertetett gyakorlatokban elsősorban ennivalóval jutalmazunk. A kutyák többsége szeret enni: a jutalmazás gyors, a jutalom ehető, emellett egyértelműen üzeni,hogy a kutya az elvárt módon reagált. Az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket - virslit,sajtot,pizzafalatokat,tésztát,fasírtot vagy bármit, amit a kutya ínycsiklandónak talál - tartalékold az új trükkök tanításához ,extra jutalomként. A tanulás kezdeti fázisaiban a játék elvonhatja a figyelmét,ráadásul időbe telik visszaszerezni tőle, és ismét rávenni arra,hogy rád figyeljen, A trükktréning hatékonysága a kutya motivációján múlik, és nyílván azt szeretnéd,hogy a trükkök tanulása legyen a kutya legélvezetesebb időtöltése. Akkor hát adj neki igazi jutalomfalatokat!




Állandóan magamnál kell tartanom néhány jutalom falatot?

Mielőtt emiatt aggódnál, a jutalmazásra azért van szükségük,hogy a kutya helyes viselkedését automatikus reakcióvá erősítsük. Mindegy,hogyan érjük el ezt a célt: ha ötszázszor ismétled el az "Ül!" vezényszót,s a kutya végül valóban leül, akkor ez a viselkedés automatikussá vált nála, akkor is,ha az első ötszáz alkalommal azért ül le,mert jutalommal csábítottad erre. Később bevésődik a folyamat, és elég lesz ehhez meghallania az "Ül!" szót. S ez az a pillanat, amikor elhagyhatod a várva várt jutalmat - de ne végérvényesen! Továbbra is jutalmazd meg alkalmanként!





Emeld a kezdő tétet!

A jutalmazás célja a megfelelő erőfeszítés értékelése. Amiért korábban még jutalmat kapott a kutya, az később már nem igényel megerősítést. Ezt a módszert nevezzük " a kezdőtét emelésének". Amikor pacsizásra tanítod, eleinte még azért is jutalmazd a kutyát,ha kissé felemeli a tappancsát vagy eltalálja a kezed.Amint rájött a trükk nyitjára, késleltetheted a jutalmazást: várd el tőle,hogy magasabbra vagy hosszabb ideig tartsa a levegőben a lábát. Ha a gyakorlat egyik fázisában már csaknem sikerrel teljesít,tedd feljebb a lécet, és egy még bonyolultabb készséget kezdj jutalmazni.




Juttasd sikerélményhez a kutyát!

A kutya motivációját úgy tarthatod fenn,ha újjabb kihívásokkal szembesíted,miközben rendszeres sikerélményhez juttatod. Ne hagyd egymás után két-három alkalomnál többször "tévedni",különben elkedvetlenedik és felhagy a próbálkozzással. Inkább folytasd a gyakorlást az előző, könnyebb lépéssel.





Időráfordítás

Új trükk betanításakor sokszor úgy tűnhet, a kutya nem érti a lényeget: fogalma sincs az elvárt viselkedésről. Feszeng,a jutalom után nyúlkál, csak a kezedben tartott étel érdekli. Úgy érezheted, sohasem fogja megérteni, mit kívánsz tőle. Ne erőltesd! Ha mindennap megismétlitek ugyanazt a mozdulatsort,egyszer csak megvilágosodik az értelme, Az ilyen pillanatok fűzik még szorosabbra kettőtök barátságát.




Az emberi kudarcok okai

Képzeld el a következő, kudarccal végződő forgatókönyvet: forgásra utasítod a kutyát, és az itt leírtaknak megfelelően egy jutalomfalattal körbevezeted. A kutya izeg-mozog közben,harapdálja a kezed. Te erre felemeled a hangodat, és még határozottabban megismétled a vezényszót. Ő ekkor vakarózni kezd,ügyet sem vet rád. Megragadod a nyakörvét, és most kiabálsz vele: " Mi lesz, forogj már!!" A kutya erre lefekszik, te pedig dühönghetsz csekély értelműsége miatt.





Pozitív végkicsengés

Az új trükkök elsajátítása mentális értelemben is fárasztó a kutya számára. Tedd érdekessé számára a gyakorlást, és akkor hagyjátok abba amikor ő még szívesebben folytatná. Pozitív végkicsengése legyen minden egyes alkalomnak, még akkor is, ha ehhez egy könnyebb lépést kell megismételtetned vele.



Rávezetés kontra manipuláció 

Nyilván való,hogy egy kutyát kétféleképpen vehetünk rá bizonyos testhelyzet feltételére: jutalomfalattal vagy játékkal rávezetve,illetve fizikai kényszert alkalmazva.Az utóbbi nagyon csábító lehetőség: gyorsabb és precízebb is, ha egyszerűen "kezelésbe veszed a kutyát. Mindazáltal ezzel csak még jobban elnyújtod a tanulás folyamatát. Ha fizikailag manipulálod a kutyát, a kezdeményezésről való lemondásra ösztönzöd: arra,hogy hagyja vezetni magát Nem serkented gondolkodásra és arra,hogy elsajátítsa a motorikus készségeket és magától vegye fel a kívánt pózt. Éppen ezért lehetőség szerint mindig a másik, a rávezetéses módszert válasszuk tanításkor.







"Nem" helyett "Nono"

Ha nem sikerül fenntartanod a kutya lelkesedését a gyakorlás végéig, megtagadhatja az együttműködést attól való félelmében,hogy rosszul csinál valamit. A "nem szabad", "ne" és "nem" szavakat akkor használd, ha rosszalkodik. Ha nem az elvárt viselkedéssel reagál tanulás közben, az aligha tudatos, ezért ilyenkor használd inkább a játékosabb "ohó!", "o-ó!" , "nono!" szavakat.






Dicsérd, simogasd és jutalmazd

Egy-egy új trükk tanulásakor sokszor ennivalóval vezetjük a kutyát: a jutalomfalatot abban a pillanatban adjuk oda neki, amikor a megfelelő viselkedéssel reagált. Az engedelmességi tréning során általában ,de egy trükk gyakorlása végén is ebben a sorrendben jutalmazz: dicsérettel, a kutya fejének megsimogatásával és végül a jutalomfalattal. Így egyrészt nyugodtabb lesz a kutya, másrészt a szóbeli dicséretet a gazdi jóleső érintésével,azt pedig a finom ennivalóval társítja.



Parancsfeloldás: "Oké!"

A kutyának tudnia kell, meddig érvényes egy-egy utasításod. A "marad" vagy "fekszik" vezényszóra például ebben a testhelyzetben kell maradnia,míg fel nem oldjuk a parancsot egy szóval. Legtöbbször az "oké!"-t használjuk ilyenkor. Ha a gyakorlás végén hangzik el,azt jelenti: a kutyád máris futhat játszani.

A kézjelek célja

A kutya szóbeli utasítást (hangot) vagy kézjelzést (testbeszéd) követve mutat be egy-egy trükköt. A kézjelek rendkívül praktikusak a csendes jelenetekben szereplő kutyák idomításakor, és általában véve több lehetőséget kínálnak. A kutyák többsége készségesebben reagál a testbeszédünkre,mint a hangunkra.





Trükkök-Saját jelzésekkel

Egyes trükkök vezényszavai és jelzései szabályozottabbak a többiekénél. Az engedelmességi készség és sok gyakorlat vezényszavait,jelzéseit széles körben használjuk, aminek jó oka van. Hasznos a szabályos hang- és testbeszéddel tanítani a kutyát. A kézjelzések önkényeseknek tűnhetnek ugyan,ám a kutyák alapkiképzése során alkalmazottakból fejlesztették ki őket. Az "Ül!" jelentésű kézfeltartás például a parancs megtanítása közben alkalmazott "felfelé csábítás" módszerére vezethető vissza, a kutya fektetéséhez használt lefelé irányuló kézjelzés pedig a padló közelében való jutalmazásra. A pukedlire utasító lábfejmozdulat a földre irányítja a kutya figyelmét, arra ösztönözve,hogy hajtsa le a fejét. A jobbra tett csuklómozdulat a "forgás" tanítása kezdetén a levegőbe rajzolt nagy kör miniatűr változata.





Saját trükkök kitalálása

A legjobb trükkök közül nem egy véletlen műve. Ha a kutyád hosszasan, egyéni ötletekkel fűszerezve mímeli "a kutya halálát", aknázd ki a kreativitását,és tanítsd meg a trükköt neki ezeknek az elemeknek a felhasználásával.






Meddig tart egy kutya kiképzése?

Hány évre van szükséged egy gyermek felneveléséhez? Mennyi idő kell egy sportolónak ahhoz,hogy pályája csúcsára érjen? Hány zongoraóra után válik valaki művésszé? A kutyakiképzés élethosszig tartó tanulási folyamat. Eközben a kutya megtanulhat vezényszóra cselekedni de továbbra is szüksége lesz gyakorlásra, ismétlésre,készségei karbantartására és továbbfejlesztésére. Mindig taníts neki újabb trükköket,és meglátod: egymás iránti ragaszkodásotok ereje megtízszereződik.







A kutyatréning 10 leghasznosabb tanácsa


Finom falatokkal jutalmazz.
Akkor jutalmazd a kutyát, amikor a megfelelő pózban van.


Késlekedés nélkül jutalmazz (ne kotorássz a zsebedben.)


Vacsora előtt gyakoroljatok.


Előbb a tanulás aztán a játék.


Akkora hagyd abba a gyakorlást, amikor a kutya még folytatná.


Légy következetes.


Motiváld a kutyát - hangod vidám legyen.


Légy türelmes - semmi sem megy egyik napról a másikra.


Légy szórakoztató társa a kutyának.






forrás: kutyatrukk.blogspot.com/p/a-kutya-tanitasa.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése