2014. október 24., péntek

A legtöbb gazdi nem ért a kutyaetetéshez

A magyar kutyaetetési szokások rendkívül károsak kedvenceink egészségére – derül ki az egyik vezető angol állateledel márka, a Butcher's Pet Care hazánkban készíttetett kutatásából.

Nagylelkűek, önfejűek vagyunk, és konyhamalacként kezeljük a kutyákat. A házikedvencek igényeinek megfelelő táplálék biztosítása éppúgy a felelős állattartás részét képezi, mint a mozgáslehetőség biztosítása, vagy a betegségek megelőzése– nyilatkozta Dr. Király Péter, a Rex Kutyaotthon Alapítvány alapítója.

Noha a napi többszöri etetés csak egy éves kor alatt indokolt, a kutatás eredményei szerint a kutyatartók többsége (60%) naponta többször is ad kutyájának enni. Többnyire 2-3 alkalommal, de akad, aki ennél többször is. Az ételhez való folyamatos hozzáférés lehetőségét mindössze a megkérdezettek 1,7 százaléka biztosítja kedvence számára.

A kutyatulajdonosok közel háromnegyede (73,9%) állítja, hogy kutyája eledelének kiválasztásakor főként saját tudására támaszkodik. A többiek megközelítően azonos arányban tájékozódnak a kutyaeledel csomagolásáról (13,7%), barátaiktól, ismerőseiktől (12,3%), illetve állatorvosuktól (10,8%). Nagyon kevesen vannak azok, akik egyáltalán nem törődnek ezzel (4,7%).

Mivel kell etetni a kutyát?

Az ebtartók 72,6% százaléka szárazeledelt, 69,4 százaléka pedig ételmaradékot is ad kutyájának. 38,8 százalékuk konzervet, 31,7 százalékuk pedig saját maga által készített ételt is tesz eléjük. Tasakos eledelt mindössze 6,5 százalékuk szokott felhasználni.

 

A házikoszt káros lehet a kuyta számára

 

Az ételmaradékok, és házilag készített ételek azonban többnyire rossz hatással vannak négylábú kedvenceink egészségére. Az emberi táplálékokban fellelhető glutén, illetve gabona- és szójaszármazékok kifejezetten károsak a kutyák számára, és allergiás tünetekhez, megbetegedésekhez és a várható életkor csökkenéséhez vezethetnek.

A Rex Alapítvány négylábú lakói kiváló minőségű állateledelt fogyasztanak. A tapasztalatok szerint az igényes táplálás a menhelyi állatoknál is kiemelt jelentőségű, hiszen így alig fordulnak elő emésztőszervi megbetegedések, és a gazdira váró állatok kitűnő kondícióban kerülhetnek új otthonukba. Az örökbefogadás során az alapítvány munkatársai etetési útmutatóval látják el az újdonsült gazdikat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése