2014. október 24., péntek

Kutya bácsi olvasni tanít

A legújabb kutatások szerint a kutyák felelősségteljes viselkedésre taníthatják a kisgyerekeket, sőt, olvasási képességeik fejlesztésében is segíthetnek.

A kutatási eredmények szerint észrevehetően javultak az olvasási képességei azoknak a másodikos kisgyermekeknek, akik a nyáron hangosan felolvastak kutyájuknak. Sőt, nem csak az olvasási képességeik, de az olvasáshoz való hozzáállásuk is pozitív irányba változott. Ugyanakkor azok a gyerekek, akik felnőtteknek olvastak, mind a két területen rosszabbul teljesítettek a nyár végére.

 

A kutyás gyerekek azonban minden esetben kitartóbbak 



A Tufts Egyetem Cummings Állatorvosi Iskolájának kutatásában különböző szinten olvasó másodikosok vettek részt. Tavaly nyáron a gyerekeket véletlenszerűen csoportokba osztották: az egyik csoportban a gyerekeknek öt hétig, hetente egyszer fél órát kellett felolvasniuk a kutyájuknak, a másik csoportban pedig hasonló gyakorisággal, de egy felnőttnek kellett felolvasniuk.

A terápiás kutyákat előzőleg az Olvasás Oktatási Segítő Kutyák (R.E.A.D.) program keretében képezték ki. A kutatók meglepődve tapasztalták, hogy az átlagosnál rosszabbul olvasó kutyás kisiskolások esetében nem történt jelentős javulás az olvasási képességek tekintetében.

"Úgy tűnik ez a mostani kutatás több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol" - nyilatkozta Dr. Lisa Freeman, aki hozzátette, reméli, hogy hamarosan valódi válaszokat is kaphatnak, hiszen az olvasási program a helyi könyvtárban folytatódik.

A kutyás gyerekek azonban minden esetben kitartóbbak voltak. A felnőtteknek olvasó résztvevők egyharmada a kísérlet vége előtt kilépett a kutatásból, a kutyások azonban mind végigcsinálták az öthetes programot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése