2014. október 27., hétfő

Kutyaház készítése házilag



Egy éven belül kétszer szembesültem azzal a problémával, hogy kutyáimnak megfelelő kutyaházat építsek. Úgy gondolom, hogy tapasztalataimat megosztom azokkal, akik hasonló cipőben járnak, és maguk akarják elkészíteni kedvenc ebük szálláshelyét. Nem vágtam bele egyből a munkába, hiszen a kutyaház elkészítéséhez szükséges alapanyagok ára nem olcsó. A javaslatom az, hogyha valaki kutyaház építésére adja a fejét, akkor a kivitelezést gondos utánajárás, információgyűjtés és tervezés előzze meg, így kizárja a felkészületlenségből adódó hibák sokaságát. Egyes emberek úgy gondolják, hogy egy kutyaházat egy hétvégi szombaton pár óra alatt össze lehet „ütni”, és ez lehetséges is, de egy jól megtervezett kutyaól sokkal többet képes nyújtani ebünk számára, és megfelelő kivitelezéssel pedig hosszabb élettartamot garantálhatunk neki. Más emberek arra esküsznek, hogy vásárolnak egy drága, olykor több százezer forint értékű kutyaházat, ilyenkor azonban a nem hozzáértő vevő nem is a kutyaház hasznosságára, hanem annak vételárára és küllemére fekteti a hangsúlyt. Véleményem szerint olyan szállást kell készíteni ebünknek, ami az alapanyagok árához képest a lehető leghasznosabb és legidőtállóbb. Ezen célkitűzések elérése érdekében több problémát is meg kell vizsgálnunk.
Egy kutyaház megépítéséhez a következő információkra lesz szükségünk:
1.) Milyen fajta, és hány darab kutya részére szeretnék kutyaházat építeni (ettől függ ugyanis a kutyaház mérete),
2.) Milyen anyagból szeretnénk megépíteni,
3.) Szigetelt, vagy szigeteletlen kivitelt szeretnénk e
4.) stb.
Kezdjük tehát az elméleti alapokkal. A kutyaház méretezésénél a következőket kell figyelembe venni:
1.) fekvési átmérő összegömbölyödött alváskor,
2.) marmagasság,
3.) szélesség
A megfelelő méretű ól kicsit nagyobb az alvó kutyánál. A marmagasság a kutyaól magasságát határozza meg, hiszen kutyánknak kényelmesen fel tudni állnia. A kutya magassága és szélessége az ól bejáratának méretét adja meg. Ez a méret lehet kisebb a kutyánál, ugyanis a kutya így is be fog tudni férni rajta. Ha több kutyának készítünk egy házat, akkor a szélességi és hosszúsági méretet ennek megfelelően állapítsuk meg. Több kutyánál ugyanis nagyobb értelme van egyetlen többszemélyes kutyaház építésének, hiszen ha egy kennelben több kutyánk van, és azok számára több „egyszemélyes” kutyaházat helyezünk el, akkor nagy valószínűséggel azt fogjuk tapasztalni, hogy kutyáink egy házba fognak összetömörülni. Amennyiben megkaptuk az ólunk méreteit vizsgáljuk meg annak anyagát. Egy egyszerű kivitelű kutyaház akár szétszedett raklap deszkákból is elkészíthető, de én a következőkben egy többrétegű szigetelt kutyaház elkészítését fogom bemutatni.



A kutyaház alja: A legnehezebben elkészítendő kutyaól elem a kutyaház alja. Ezt az elemet egy 4 cm vastag pallóból fogjuk elkészíteni. A fenyőfa pallónak hosszát megfelelő méretre vágjuk. Oldalait meggyaluljuk, majd fa ragasztására alkalmas ragasztóval éleit bekenjük, és a darabokat összeillesztjük. Amikor egymás mellé illesztettük az összes pallódarabot, akkor a „táblát” pillanatszorítóval összehúzatjuk és 24 órát pihentetjük. A pillanatszorító alkalmazásával érhetjük el a megfelelő szilárdságú ragasztást.
Amennyiben még ennél is erősebb kötést szeretnénk elérni, akkor a levágott palló oldalait behornyolhatjuk a ragasztás előtt, így nagyobb erősségű ragasztott kötést érhetünk el. Ez a kötés látható az ábrán. Mivel a kutyaól aljának anyaga fenyőfa, így azt az időjárás viszontagságai ellen védelembe kell részesítenünk. Esetünkben a védelmet 2 réteg lenolajkencével fogjuk elérni. Az első réteg felvitele után várjunk 24 órát, hogy megfelelően beszívódjon. Majd ismételjük meg a munkafolyamatot. Amennyiben megvagyunk a második réteg felhordásával, akkor félretehetjük a kutyaházunk alját. Következő egységünk a kutyaól belső falai.

A belső falak: 10mm vastag OSB lapból készülnek. Az OSB lapot már vásárláskor méretre vágathatjuk, így nem kell bajlódnunk sem a szállítással, sem annak feldarabolásával. A példánkban a vágásnál az OSB lapok szélességét 2x30mm el kisebbre vágjuk, mint a kutyaól aljának mérete. Kezdjük el összeállítani kutyánk fekhelyét. Az összerakáshoz pozdorja csavarokat használjuk. Két fajta méretre lesz szűkségünk 30mm és 60mm. Első lépésként egy 30x30mm-es fenyőlécből vágjunk le akkora hosszúságút, mint a kutyaól aljának szélessége. Ezt a lécet csavarozzuk rá a hátoldal aljára 30mm-es csavarokkal. A csavarokat egymástól 10-15cm távolságba helyezzük egymástól. Ha ezzel megvagyunk, keretezzük tovább az OSB lapot a 30x30mm-es léccel hasonlóan az előbbiekben leírtakhoz. Ezzel a hátlappal kész is vagyunk. Az előbbi lépéseket ismételjük meg az előlapon és a két oldallapon is, majd fogjuk ismét a hátlapot és illesszük rá a kutyaól aljára merőlegesen. Ha mindent jól csináltunk, akkor a hátlap olyan széles lesz, mint a kutyaól aljának szélessége. A helyére tett hátoldalt a 60mm-es csavarokkal rögzítsük a kutyaól aljához. Ugyanezeket a munkafolyamatokat ismételve a kutyaház oldalai és eleje is a helyükre kerülnek, ezekútán az elemek egymáshoz rögzíthetők. Ha megvagyunk a kutyaház belsejének összecsavarozásával, jöhet az időjárás elleni védelem. A kutyaház aljához hasonlóan itt is 2 réteg lenolajkencés védelem az ajánlott, ugyanis ha télen nedves bundával belefekszik a kutya az óljába, akkor sem szívják teli magukat a fa részek. A lenolajkence 24 órás száradása után folytathatjuk a munkát. A következő munkafolyamat a szigetelés elhelyezése. A szigeteléshez 3cm vastag Nikecell szigetelést használok. A szigetelést az oldalfalak külső felületén kell elhelyezni, mégpedig úgy, hogy a 30x30-as fenyőléc kerettel síkba essen. (Amennyiben nem akarunk bajlódni a 30x30-as fenyőlécek legyártásával, használhatunk helyette cseréplécet is, csak ilyenkor figyelnünk kell az OSB lapok méretére is).

A szigetelés befejeztével kezdhetjük a kutyaházunk beburkolását.


A külső burkolatnak lambéria, vagy hajópadló használata ajánlott, de ha otthon szétszedet raklap vagy egyéb deszkák állnak rendelkezésünkre, akkor a célnak az is megfelelő. Amennyiben lambériából építkezünk, úgy a lambériákat függőlegesen helyezzük el, majd a méretre vágás után 30-as csavarral rögzítsük a 30x30-as fenyőkerethez. Ezt addig folytassuk, amíg az egész ólat be nem burkoltuk. A beburkolás után a lambériát 2 réteg lenolajkencés mázolással, majd a száradást követően ízlés szerinti lazúr fedőmázolással lássuk el. A lambéria függőleges elhelyezésére azért van szükség, mert az esetlegesen ráverődő esőt minél könnyebben le tudja vezetni magáról. A külső burkolatnak azért érdemes lambériát vagy hajópadlót használni, mert a lambéria vagy hajópadló hornyai megakadályozzák, hogy a nedvesség átjusson közöttük elérve a szigetelő réteget. A deszka borításnál ez nem garantált. Ha eddig eljutottunk, akkor a munka „oroszlán részét” már elvégeztük, és jöhet atető elkészítése. A tetőt cserépfedéssel, bitumenes zsindelylemez vagy 4 mm-es bitumenes nehézlemez szürke palazúzalékkal is fedhetjük. Amennyiben cserép fedést alkalmazunk akkor az elő- és hátlaphoz rögzített cseréplécre csavarozzuk fel megfelelő távolságban egymástól a cserepeket tartó léceket. Lemezes borításnál a tetőnek először 10mm-es 2 rétegben lenolajkencével lekent OSB lapot tegyünk, majd erre a lapra kerüljön felszegelésre a zsindelylemez vagy nehézlemez borítás. A cserépfedésnek az előnye a lemezes fedéssel szemben, hogy a kutyaházban meg tud indulni egy természetes levegőáramlás. Ez azért jó, mert amikor ebünk nedvesen fekszik be az ólba, akkor a folyamatosan áramló levegő hatására hamarabb meg fog száradni bundája, valamint a nyári nagy melegben szellőzést is biztosít számára. A cserépfedésnek még nagy előnye az is, hogy a kutya kevésbé tudja tönkre tenni, mint a lemezes borításokat. A lemezes borítás előnye, hogy tudunk olyan háztetőt készíteni, ami későbbiekben felnyitható, vagy levehető lesz. Viszont a lemezfedéses kutyaólakat ne tegyük ki nyáron a tűző napra, mert a kicsi szellőzőképessége miatt az ól nagyon felmelegszik, és elviselhetetlen lesz háziállatunk számára, így mellőzni fogja annak használatát. Néhány gondolat a kutyaól bejáratának kialakításáról. A kutyaól bejáratát úgy helyezzük el, hogy annak alsó része ne a kutyaház aljánál legyen, hanem legalább 10-15 cm-rel az ól alja felett, ugyanis ha a téli hónapokban szénát vagy faforgácsot teszünk háziállatunk kényelmének javítása érdekében, akkor az nehezebben fog kiszóródni a házból. Az ól bejárata felett a kutyaház teteje legalább 15-30 cm-rel túlérjen a első falon, ugyanis így eső nehezebben esik be az ól ajtaján.


A kutyaólba szőnyeg helyett szénát vagy szalmát tegyünk, sokkal jobb. Rágcsálós kutyák esetén a kutyaól éleit 2-3cm széles bádog lemezzel kell borítani (bejáratott is), mert az unatkozó kutya hajlamos a rágcsálásra, így elcsúfítják munkánk gyümölcsét. Fontos dolog még a tájolás. A kutyaól tájolását úgy válaszuk meg, hogy a kutya a házban fekve is rálásson az udvarra, vagy a bejáratra, mert különben nem nagyon fog bemenni a házába. Ha lapostetős kutyaól építése mellett döntünk, akkor nagy valószínűséggel a kutyánk a kutyaól tetején fog napozni, ha nem esik az eső, hiszen innen jobban kilátás. A kutyaházat soha ne tegyük közvetlen a földre. A kutyaól alá helyezzünk 8-10 cm széles keményfa oszlopot, vagy téglát. Megakadályozva a talaj nedvességének felszívódását. A következőkben két kutyaház tervrajzát osztom meg önökkel. Mind a két típusú kutyaházat vizslák számmára készítettem. A lapos tetős kutyaól 2 illetve 3 személyes, míg a sátortetős csak 1. Az előzőekben ismertetett kutyaólak anyagköltsége körülbelül 30ezer forint, munkaideje 2-3 nap. Aki kicsit is szeret barkácsolni, de nem rendelkezik komolyabb ismeretekkel az is könnyen eltudja készíteni kutyája lakhelyét. A gondosan elkészített kutyaól több tíz évig is képes kiszolgálni háziállatunkat komolyabb tönkremenetel nélkül.

üdvözlettel: Verbai Zoltán


Képek a kutyaólról





Kutyaól tervrajzok


www.csokibundas.hu/dokumentumok/kutyahaz1.pdf
www.csokibundas.hu/dokumentumok/kutyahaz2.pdf

Forrás: http://www.csokibundas.hu/index.php?pid=kutyahaz&lang=hun&&db=1&str=3

1 megjegyzés:

  1. Kedves Zoltán! A kutyahaz1 terveit nézem, és nem értek valamit: az oldalfal magassága 620mm, míg az eleje és a hátsó falé 500mm (a tető alsó vonaláig). Ennek a kettőnek nem kellene ugyanannyinak lenni? Köszönettel, Tihamér

    VálaszTörlés